Gott mörkt bröd (recept)
Tänkte dela med mig av ett mycket gott mörkt, grovt bröd som kräver liten och enkel arbetsinsats. Man bara blandar ingredienserna och gräddar brödet. Ingen jäsning! Receptet ger två limpor.
TID: 2 timmar varav 20 minuters jobb
Du behöver:
TID: 2 timmar varav 20 minuters jobb
Du behöver:
- 4 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 3 dl rågsikt
- 4 dl blandade frön (linfrö, solrosfrö och pumpafrön)
- 4 tsk bikarbonat
- ev. 1 tsk salt
- ½ dl mörk sirap
- ½ dl olivolja
- 1 liter filmjölk
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat, fröer och salt i en stor bunke.
Häll på sirap, filmjölk och olja och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i smorda avlånga formar.
Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i 100 minuter.
(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare)
Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna och bakhandduk och låt svalna ytterligare.
Kommentarer
Postat av: Therese
Haha. Nää. Det va faktiskt ingen ironi i det jag skrev. Vet att friskis flyttat och det ligger lååångt ifrån västertorp. Jag hade inte heller orkat gå dit för att träna..
Gillar bröd man bakar med bikarbonat, orka jäsa! Bara slänga in i ugnen och låta det stå där!
Trackback